31 augustus 2015

Back to school - granola reep met speculaaspasta


Ik maakte al een paar keer granola, 
maar wilde deze keer de variant proberen die je kan meenemen, of meegeven. 
Krachtvoer voor op verplaatsing.


Er staan er wel honderd recepten online, maar ik moest het doen met de ingrediënten die ik in huis had (komt ervan als je zoiets wil doen om 21u 's avonds). Bij het zoeken naar een geschikt recept op pinterest vond ik er eentje met "peanut butter" en een met "cookie dough". Die dingen heb ik dus niet in huis, maar wel ... speculaaspasta!


Ik combineerde dus de twee recepten, rekende wat Amerikaanse cups om naar beter verstaanbare grammen en zocht in mijn kasten naar ingrediënten die ik kon gebruiken. Om de ideale baktijd te bepalen maakte ik twee baksels. Het eerste stond er 20 min in, was nog smeuïg zacht en verdorie zo lekker!!! Het eindresultaat haalde de fotoshoot bij daglicht niet ... alles opgegeten en uitgedeeld...

24 u later stond ik dus een nieuwe lading granola-repen te maken. Ik wilde ze deze keer iets langer laten bakken, wat echter uitmondde in nét iets te lang... (30 min). Nota aan mezelf: nieuw kookwekkertje aanschaffen...

Ik vermoed dus dat 25 min ideaal gaat zijn, maar dat is voor het volgende probeersel... (misschien wel vanavond dus), want ondertussen is er nog maar 1.5 reep over, die ik verstopt had om toch nog enkele foto's te kunnen maken van het afgewerkte product.


Ingrediënten (voor 14-16 repen)

- 200 g speculaaspasta
- 2 eetlepels kokosolie
- 50 ml honing
- 1 groot ei
- 270 g noten/granen
- snuifje zout
- 40 g cassonade suiker

Ik gebruikte: hazelnoten, pecan en cashew, amandelschilfers, havermout, tarwezemelen en wat kokosschilfers, maar hiermee kan je dus doen wat je zelf wil... de noten hakte ik in grove stukken.

Oven op 180°C voorverwarmen - bakpapier in de ovenschaal leggen (ongeveer 20 x 30 cm).

Recept

 - smelt de speculaaspasta en kokosolie even in de microgolfoven tot alles zacht is
- doe dit in een grote kom en voeg 1 ei toe  --> goed roeren

- doe de suiker, honing en noten/granen en zout erbij --> goed mengen

- mensgel in de ovenschotel scheppen --> goed aandrukken tot je ongeveer 1cm cm dikte hebt

20 á 25 min in de oven op 180°C

Even laten afkoelen tot het wat stevig aanvoelt en dan in blokjes of repen snijden




Ik ga niet zeggen dat het een gezond tussendoortje is, ... er gaat immers een halve! pot speculaaspasta in, maar je kan bijvoorbeeld de bruine suiker wel weglaten, maar dat is toch zo lekker he... dus doe ik dat niet...




13 opmerkingen:

  1. Ziet er héérlijk uit! Wie weet waag ik me er wel eens aan, ben namelijk niet zo'n baktalent :D

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ooh dank je wel om te deken. Hier een grote speculaaspastafan, dus ik ga het zeker eens proberen!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ooohh, ik ben ook op zoek naar de ideale granola-reep, dit wordt gepind!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. En dan te bedenken dat ik dit weekend voor 't eerst zelf granola maakte en helemaal overstag ging. Alsof het zo moest zijn: deze reep probeer ik (zelfs misschien zodadelijk nog ;-) ) zeker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. mmmm, dat klinkt als powerfood voor een stevig gevuld weekend, zo ergens binnen 2 weken ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Na zoveel keren granola, wil ik dit zeker ook wel eens proberen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dit ga ik eens uittesten, heel mooi in beeld gebracht ..
    zus 3

    BeantwoordenVerwijderen
  8. gezond misschien niet, maar wel powerfood lijkt me!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb mijn granola al enkele keren zelf gemaakt! Zou er geen altenatief zijn voor de suiker?...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat je die gerust kan weglaten hoor... genoeg honing om het zoet te maken

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...