6 augustus 2014

gele smurrie...



Normaal gezien zijn appels pas rijp in augustus of september... maar er is één variant die altijd een maandje vroeger is... oogstappeltjes. Niet mijn favoriete appel om zo te eten... als hij rijp is, is hij bloemig, en als hij te zuur is... juist te zuur dus. Maar dit appeltje is wel perfect om te verwerken in taart, appelmoes, pannenkoek met appel en ongetwijfeld nog 1.000 andere recepten. 

In juli heb ik dan ook volop appels zitten schillen... en appelmoes en cake en pannekoeken gegeten. Het was een goede oogst dit jaar, maar het zijn kleine appeltjes, dus veeeeel schilwerk. Ons huis rook een hele week naar appel en kaneel, en ondertussen zit de diepvries vol met home-made appelmoes, maar ook met een superlekkere ajuin-appel-currysaus.


Een receptje dat ik graag met jullie deel, en waarvan ik benieuwd ben of er nog mensen dit kennen of misschien een variant erop maken? Ik hoor het graag! Mijn versie komt van mijn oma, die afkomstig is uit Hasselt en ik ben benieuwd of er nog mensen uit die streek dit recept kennen? Wij eten het met puree en ballekes...

Currysaus:
- 3 grote ajuinen in groffe stukken snijden en glazig stoven (tot hij bijna zacht is)
- 4 of 5 grote appels in stukken toevoegen met een bodemke water (oogstappel of een andere stoofappel)
- currypoeder en suiker toevoegen naar smaak (halve koffielepel en 1 eetlepel gebruik ik zelf)
- deksel erop en laten stoven tot alles zacht is 

Hoe fijner je alles snijdt, hoe fijner de saus, je kan ze ook pureren, maar ik eet de saus het liefst met wat "bite". De foto's zijn trouwens verre van uitnodigend misschien, maar ik kan u verzekeren... deze gele smurrie lepel je zo binnen!



Binnenkort komen de "normale" appels eraan, en aangezien ik geen 1.000 cakes wil maken waar ik ocharme 1 of twee appels in verwerkt krijg, wil ik wel eens weten wat jullie zoal maken...

15 opmerkingen:

  1. wij maken onze currysaus ook altijd met een appeltje :)
    ongeveer hetzelfde, maar ook met een beetje room (de vent wil altijd room...)
    hij wilt altijd de stukjes eruit gezeefd, ik wil ze er altijd in :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ah ja, dat maakt de saus misschien een beetje zachter... dju... ondertussen krijg ik echt honger ;-)

      Verwijderen
  2. mmmh, ik kende het nog niet, maar het klinkt geweldig lekker! Dat ga ik eens proberen (mét puree en ballekes!)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit recept kende ik nog niet, maar het ziet er wel superlekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mmm... Jouw receptje gaan we hier zeker uitproberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij laten onze appels persen bij Houtlandse tuinsappen. Misschien komen ze ook in jouw buurt.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik doe geen suiker erin, maar laat een banaan meestoven

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ben nochtans van de omgeving afkomstig maar heb het ook nog niet gemaakt. Ga ik dus zeker wel eens doen! Is het ook lekker met andere appeltjes?

    Wat ik wel heel graag eet en veel te lang geleden is dat ik het zelf nog gemaakt heb... appelstrudel! En dat beetje opgewarmd met een (of 2, 3, ...) bolletje(s) vanille-ijs! °jammie!!!°

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Best wel stoofappeltjes ... zodat het een beetje appelmoes wordt... boskoop vb gaat ook prima!

      Verwijderen
  8. mmmm klinkt lekker zeg!
    Ik maak met appel ook erg weinig anders dan cake en taart. en appelmoes uiteraard :)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ben eigenlijk niet zo gek op appelmoes. Maar wel op curry en uien. Zal deze misschien toch eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn mama maakt de saus zonder suiker... maar met peper en zout... dat scheelt ook!

      Verwijderen
  10. wij hebben anders ook wel appels genoeg aan de boom om dit eens uit te proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. oh, dat zijn mega goeie appels! Mijn moeder heeft ook zo een boom, al hopen appelmoes van gegeten (en idd ook hopen geschild!)

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...