30 januari 2014

een warme wintertrui (mini-tutorial)

Ik draag graag truien met een lekker dikke kraag. Een hele tijd geleden maakte ik dit patroon, op basis van mijn favoriete (gekochte) trui. Dat patroon werd al door menig persoon overgetekend, en ikzelf maakte de trui al vier keer. Voor dit exemplaar paste ik het patroon wat aan omdat ik sweaterstof gebruikte (dat rekt niet zo hard als tricot), en maakte ik de kraag hoger. Deze stof staat zo dik dat het nog mooi valt.


De binnenkant van de stof is groene fleece, want de mouwen draaide ik gewoon om, daar kwam geen stiksel aan te pas. Als het dan nog eens echt koud wordt deze winter kan ik de mouwen zelfs over mijn handen trekken.

De kraag past op eender welke trui, raglanmouwen of niet, maar persoonlijk vind ik raglanmouwen mooier, zeker bij streepjes. Om de kraag vast te naaien gebruik je hetzelfde principe alsof je boordstof zou gebruiken, of een kap zou aanzetten. De omtrek van de kraag is dus iets kleiner dan de omtrek van de halsopening.

De stof komt van de rommelmarkt, dus daarvan kan ik niet vertellen vanwaar die komt, maar ze lijkt wel sterk op winterjogging, alleen nog iets dikker.


En dan nu, het patroon voor de kraag: op de foto hieronder zie je hoe dat patroondeel eruit ziet. Er kruipt behoorlijk wat stof in de kraag. Voor de hele trui gebruikte ik een lap van 165 x 165. 

Om de stof van de kraag te knippen vouw je de stof tweemaal dubbel, zodat je bovenaan en opzij een stofvouw hebt. 


De tekening van het patroon is dus 1/4 van de hele kraag:
- stofplooien: de twee rechte kanten bovenaan en rechts
- kniplijnen: de s-vormige lijn (de naad die achteraan in je nek komt te liggen) en de onderste lijn (komt aan de halslijn van de trui)  


De naad komt achteraan in je nek, en de verbreding zorgt ervoor dat de kraag vooraan mooi openvalt. Aan te passen zoals je zelf wilt uiteraard!  Als je de trui in tricot maakt zou ik ze een 5-tal centimeter inkorten (30 ipv 35 cm), omdat het anders niet mooi meer valt. Maar daar trekt ge uw plan wel mee zeker?

De  onderste lijn gaat trouwens een beetje schuin naar boven om zo de naad achteraan in je nek wat in te korten. De 31 cm is enkel indicatief, dat past op mijn patroon, dus dat moet je zelf aanpassen.

Voilà, ik hoop dat het een beetje duidelijk is. Vragen of suggesties? Shoot!


Nog een kleine opmerking: de vorm van de stof voor de kraag die geknipt ligt werd later nog bijgewerkt. Het is dus echt de vorm van de tekening die je moet volgen!

10 opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...